Hotel Cæsar Wiki
Advertisement
For serien ved samme navn, se Hotel Cæsar (TV-serie).


Hotel Cæsar (hotell)
Hotel Cæsar i 2012.
Generell informasjon

Beliggenhet Kongsbakken 5-13, Oslo
Bedriftstype Hotell
Åpnet 1947
Ledelse
Tidligere eiere Oasen Invest (2001)
Både India Invest, Indigo, Eva Rosenkrantz, Juni Anker-Hansen, Arnfinn Lycke, Bitten Lillevik, Harshad Kapoor og Amanda Martins eide større og mindre andeler av hotellet fra Anker-Hansen-konsernets konkurs i 2012 og frem til konsernets gjenompprinnelse høsten 2015.
Anker-Hansen konsernet (1947-2001, 2001-2012, 2015-2016)
Rasmus Mohn (2016-2017)
Ninni Krogstad (2017-?)
Tidligere øvrig ledelse Se Hotellsjefer
Ansatte
Ansatte 200[1]
Serieinformasjon
Sesonger 1-34
År 1998-2017


Om hotellet[]

Hotel Cæsar med hotellets nye logo.

Hotel Cæsar var[2] et hotell der den siste kjente eieren var Ninni Krogstad. Hotellets tomt, Kongsbakken 5-13, ble kjøpt av Anker-Hansen-konsernet grunnlegger, Astrid Anker-Hansen, i 1947. Det ble det første hotellet i et konsern som bare ble større og større ettersom årene gikk. I 2001 var hotellet en kort periode eid av Oasen Invest, mens det i 2013 ble kjøpt opp av India Invest og Indigo etter at Anker-Hansen konsernet gikk konkurs. Eva ble administrerende direktør mot at hun greier å øke omsetningen i løpet av et halvt år. Senere samme år arvet Eva Rosenkrantz hotellet etter å ha vært gift med eieren av India Invest, Anish Singh som døde like etter bryllupet. I 2014 ønsker Eva Rosenkrantz en mindre stilling i ledelsen og går av. Juni blir ny administrerende direktør. Edvin Holte er også Administrerende direktør i en kort periode.

I 2015 blir Anker-Hansen konsernet gjenopprettet etter at Hotel Cæsar vinner en konkurranse med forslag om et plusshotell.

I desember 2016 blir igjen Hotel Cæsar kjøpt opp, denne gangen av hotellkongen Rasmus Mohn. Mohn tar livet sitt våren 2017 og velger overraskende å testamentere hotellet til Ninni Krogstad.

Hotellets nåværende logo.

Romersk tema[]

Navn og stil på hotellet er bygd opp rundt et slags "romersk" tema, helt ned til logoen som (i sine forskjellige utforminger) skal antyde en klassisk søyle. Selve navnet Cæsar viser tydeligvis til den romerske keiseren, Julius Cæsar. Restauranten Cleo henspiller på navnet til dronning Kleopatra (som hadde en affære med Julius Cæsar); den tidligere Restaurant Nero var oppkalt etter en annen romersk keiser. Blomsterbutikken Cæsarions Hage har navn etter sønnen som Kleopatra fikk med Julius Cæsar. Gaius Gym får sitt navn fra Gaius Cæsar (20 f.Kr. – 4 e.Kr.). Konsernets nye storbygg Colosseum (som ble sabotert før det kunne tas i bruk) hentet navn fra det klassiske bygget i Roma. Utestedet Invictus fikk i tråd med dette et latinsk navn som betyr "den ubeseirede".

Innredning og innhold[]

For utdypende informasjon se hotellrommene.

Et standard rom på hotellet består av en dobbeltseng omtrent midt i rommet, en minibar og noen små bord og stoler i tillegg til et bad. Det blir i 1999 oppgitt at hotellet har 240 senger.[3] I 2016 sier Amanda Anker-Hansen at det er over 200 rom.[4]

For utdypende informasjon se Kategori:Steder på hotellet.

"Cæsar+"[]

I 2016 tar Hotel Cæsar et sprang inn i fremtiden ved å gå over til å være et plusshotell med en enestående miljøvennlig profil. I særdeleshet lager hotellet nå sin egen strøm ved å ha belagt vinduene med en revolusjonerende solcelle-film levert av firmaet JODA!. På dette feltet er Hotel Cæsar først ut i verden og får mye god medieomtale. De har planer om å opprette plusshoteller også andre steder enn i Oslo.

Arrangementer[]

Hotel Cæsar har lang erfaring med å tilrettelegge kurs og konferanser skreddersydd for ethvert behov. Det er til sammen 8 kurs- og konferanserom på hotellet med en samlet kapasitet på 1780 personer. «Brutus Hall» tar over 1000 personer og «Cæsar Flagship Cinema» har en kapasitet på 650 personer. (Merk imidlertid at disse teoretiske stedene nevnt i tidlig promoteringsmateriale ser ut til å ha blitt helt glemt eller avskrevet i TV-serien slik den utviklet seg; i særdeleshet nevnes det aldri at det skulle være noen kino på Hotel Cæsar.)

Den såkalte Ingeborgsalen nevnes i en rekke sesonger, og blir blant annet brukt til brylluper. (Imidlertid ble den i hele seriens levetid aldri vist på skjermen.)

Administrasjon og ledelse[]

Hotel Cæsar i Oslo var Anker-Hansen konsernets perle, og følgelig jobbet hele konsernets ledelse der. Styremøter, generalforsamlinger og pressekonferanser fant sted på hotellet.

Kortvarig eierskifte i 2001[]

«Hildrings Hotel Cæsar»

I 2001 slet konsernet økonomisk, og hotellet ble solgt til Harald Hildring. Under denne perioden byttet hotellet navn til «Hildrings Hotel Cæsar». Hotellet ble imidlertid kjøpt tilbake samme år og fikk raskt sitt orginale navn tilbake.

Nytt eierskifte i 2013[]

Da Anker-Hansen-konsernet går konkurs i desember 2012, kjøper Anish Singh i starten av 2013 opp 80 % av Hotel Cæsar gjennom selskapet India Invest og Albert Lunde kjøper opp 20 % gjennom selskapet Indigo. Juni får i stand en avtale med Singh, der hun får ansette administrerende direktør på hotellet. Valget faller på Eva Rosenkrantz, som i mars 2013 setter sammen en ny ledelse. I juni 2013 gifter Eva seg med Singh. Under bryllupsseremonien omkommer Singh i en båtulykke, noe som gjør at Eva arver Singh - inkludert hans eierandel i Hotel Cæsar. Eva støter på noen utfordringer når hun blir klar over alle selskapene hun har arvet etter Singh. I forlengelsen av dette får en av Singhs ansatte, Harshad Kapoor, 1 % av Evas aksjer på hotellet. Da Juni kommer hjem fra en lengre tids utenlandsopphold i september 2013, ønsker hun å kjøpe seg inn. Hun låner 100 millioner av Jens August, som hun bruker til å kjøpe aksjer fra Eva. På samme tid er et nytt styre på bena, som inkluderer Eva Rosenkrantz, Jens August Anker-Hansen, Juni Anker-Hansen, Albert Lunde og Arnfinn Lycke. I 2015 gjenopprettes Anker-Hansen-konsernet og Hotel Cæsar blir igjen heleid av konsernet.

Nok et eierskifte i 2016[]

Høsten 2016 ønsker konsernsjef Amanda Anker-Hansen å bygge et pluss-hotell i New York. Hun går bak ryggen på styret og kjøper en bygning for 500 millioner kroner. For å finansiere kjøpet låner hun penger av en anonym person, som samtidig krever Hotel Cæsar i pant. Amandas plan fungerer tilsynelatende da hun får igjennom sitt New York-prosjekt i styret, men da det viser seg at byggingen av Plusshotellet må utsettes i minst fem år grunnet funn av arkeologiske mynter, står hun, inntil videre, igjen med en verdiløs bygning. Hun vil dermed ikke få et ordinært banklån til å tilbakebetale lånet til den anonyme personen. Amanda kryper til korset og forteller til Juni at Hotel Cæsar nå eies av en lånegiver hun ikke vet hvem er. Hun trekker seg samtidig som konsernsjef. I januar 2017 blir det kjent at den nye eieren er Rasmus Mohn. Han planlegger å rive hotellet og bygge en fiskehall på tomten i stedet. Våren 2017 dør Mohn og velger overraskende å testamentere hotellet til Ninni Krogstad.

Se også:

Hotellsjef[]

I tillegg til selve konsernets ledelse holder hotellsjefen for hotellet også til i kontorene. Hotellsjefen har ansvaret for ansettelser, håndtering av problemer og hva annet som skulle dukke opp.

«Hotel Cæsar»-bygningen sett fra luften.

Inngangen til hotellet i sesong 1.

I tidenes løp har det vært flere hotellsjefer ved hotellet:

«Et hjem for oss, et hjem for deg»[]

Slagordet Anker-Hansen-konsernet lenge benyttet seg av, «Et hjem for oss, et hjem for deg», fikk kjeden etter en større brann i 1988 på nettopp Hotel Cæsar i Oslo. Folk var skeptiske til om dette var et trygt hotell, og for å bevise dette flyttet Astrid sammen med sin familie inn i hotellets toppetasje etter at hotellet ble gjenoppbygd året etter.

Jens August presenterer en ny logo og et nytt slagord.

Slagordet ble benyttet helt frem til 2012, da det ble byttet ut med «Rom for alt» samtidig som logoen ble byttet ut. I oktober 2017 ønsker konsernsjef Ninni Krogstad å endre slagordet, som hun sier er «Et hjem for oss, et hjem for deg». Dette må bety at dette slagordet på et tidspunkt var gjeninnført, uten at det er behandlet i serien.

Hotel Cæsar i virkeligheten[]

«Hotel Cæsar»-bygningen er i virkeligheten kjent som Ibsenkvartalet.

Fasaden man kan se av hotellet i serien er i virkeligheten Ibsenkvartalet, en bygning lokalisert på C.J. Hambros plass 2 i Oslo sentrum. Selve filmingen av serien foregår i et studio på Torshov i Oslo.

Referanser[]

  1. Tallet benyttes i en reklame for Hotel Cæsar i 2012. I episode 47 i sesong 1 sier Ragnar Lunde til Bernard Shaw at hotellet har «over 100 medarbeidere i høysesongen». I episode 111 i sesong 30 blir det sagt at 57 % av de ansatte er kvinner. (Dette er i forbindelse med at Pelle analyserer velgermassen før valg av tillitsvalgt, så tallet gjelder trolig bare de ansatte på "gulvet".)
  2. Det kommer frem i siste episode at Hotel Cæsar ikke lenger eksisterer da handlingen i episoden utspiller seg
  3. Ragnar sier dette til Bernard Shaw i episode 47 i sesong 1.
  4. I episode 117 av sesong 33.
Advertisement