FANDOM


Gjertrud Maria Krogstad
Gjertrud01
Personalia

Navn Gjertrud Maria Krogstad
Kjønn Kvinne
Født 1936[1] (81 år ved seriens avslutning)
Karriere
Tidligere yrker Hushjelp (1963)
Konsernsjef i Anker-Hansen konsernet (2001)
Styreleder i Anker-Hansen konsernet (2001)
Bartender i barenHotel Cæsar (2005)
Ukjent cruiseskip (2005)
Danskebåten (2005-2006)
Manager for Svein Krogstad (2006)
Timeshareselger (2007)
Familie
Mor Hilde Holmebakk
Barn Svein
Ninni
Barnebarn Vilde
Georg jr. ()
Henry
Oldebarn Gjert
Vilja
Forhold
Tidligere partnere Waldemar Krogstad
Hugo Anker-Hansen jr.
Gunnar Krogstad ()
Hans Fredrik Rosenkrantz (2005-2006) ()
Paul Halvorsen
Kofi Nelson (2003)
Enkelttilfelleforhold Henry Larsen (2006)
Serieinformasjon
Sesonger 6-14, 19-20, 21-22, 24, 27, 27, 32, 33-34, 34
År 2000-2003, 2005, 2006, 2007, 2010, 2010, 2015, 2016-2017, 2017
Skuespiller Kari SimonsenFør serien Rediger

Gjertrud ble født Gjertrud Holmebakk. Hun arbeidet en tid som hushjelp på Fugleholmen, sommerhuset til familien Anker-Hansen. Hun hadde et forhold til Hugo Anker-Hansen jr., og en kveld både hun og Hugo var fulle, gikk de til sengs sammen. Unge Gjertrud Holmebakk oppfattet dette som voldtekt, og gjorde et stort nummer av dette, noe som førte til at Hugo forlot landet, til Astrids store sorg.

Dette førte til et dypt hat mellom Astrid og Gjertrud. Gjertrud ble jaget fra Fugleholmen og dro til Drammen, der hun etter hvert møtte en ny mann. Hun fikk deretter sin første sønn, Svein, men Gjertrud var usikker på om det var Hugo eller denne mannen som var faren. Svaret skulle man imidlertid ikke få før flere tiår etter. Noen år senere traff hun Gunnar Krogstad, som hun giftet seg med og har sitt senere etternavn fra. De fikk datteren Ninni. I mange år levde så Krogstad-familien i sin litt harry ro og mak i Drammen, inntil Ninni en dag flyttet til Oslo med venninnen Alex og traff Georg Anker-Hansen gjennom henne.

I serien Rediger

Screenshot 20170315-071205

Det første vi ser av Gjertrud Krogstad.

Gjertrud kom til Oslo i 2000, da Ninni lå i koma. Hun kidnappet senere nyfødte Georg Anker-Hansen jr. (dette ble raskt avslørt av Svein). Hun var i en periode verge for Ninni som konsernsjef. Hun gjorde seg raskt uvenner med Anker-Hansen-familien. Hun var jo fast bestemt på at Hugo hadde voldtatt henne og at Astrid hadde behandlet henne dårlig på Fugleholmen, der hun var hushjelp en gang i tiden. Arne Marcussen var med på å trigge hatet til Gjertrud mot Astrid, og en gang gikk det så langt at Gjertrud dyttet Astrid ned hotelltrappen. Et halvt år senere dukket Hugo opp på hotellet, og Gjertrud gikk fort til angrep. Etter en god stund skværet de to opp.

Gjertrud kofi

Gjertrud ble etter hvert sammen med taxisjåføren Kofi Nelson. Foto: Knut Erik Knudsen

I 2003, etter at Ninni har havnet i fengsel, vinner Gjertrud 20 milioner i lotto, og kjøper seg en villa. Hun innleder også et forhold til sjåføren Kofi Nelson. Etter en stund dro hun sammen med Kofi ned til Kongo.

GjertrudogGoggen

Gjertrud sammen med barnebarnet Goggen i Gjertruds villa i 2003. Foto: TV2.

I 2005 kom hun tilbake og fikk jobb som bartender på Hotel Cæsar. Hun ble kjent med rederidirektør Hans Fredrik Rosenkrantz, og de to fant raskt tonen. De utviklet et forhold, men det ble brutt etter at Hans Fredrik fikk greie på at Gjertrud hadde solgt alkohol til Christian og Juni. Han skaffet henne jobb på et cruiseskip i Karibien, og hun flyttet med det samme.

I 2006 kom Gjertrud tilbake, og ble Sveins manager i forbindelse med hans låt, Med på alt. Hun møtte også Hans Fredrik Rosenkrantz igjen, og de to skværet opp. De fant tilbake til den gode gamle kjemien, og Hans Fredrik gikk steget videre og fridde til Gjertrud. Det ble aldri noe bryllup, for ikke lenge etterpå døde Hans Fredrik. Han etterlot seg et testamente hvor det blant annet stod at Gjertrud arvet én million kroner av han (én krone per gode latter hun hadde gitt han). Etter testamentopplesningen dro Gjertrud igjen.

I 2007 kom hun tilbake igjen, i forbindelse med at hennes oldebarn, Gjert Mykland, ble døpt. I 2010 kommer hun tilbake igjen, denne gang for å hjelpe til med forberedelsene til Svein og Beas bryllup. Senere samme år kommer hun tilbake til Norge for å delta i selve bryllupet, men det blir til slutt avlyst. Hun reiser deretter tilbake til Brasil.

I 2015 kommer Gjertrud tilbake for å besøke Ninni, som nå har sonet ferdig sin dom på 12 år. Gjertrud virker svært opptatt av at datteren skal finne seg en mann, og blir dermed overlykkelig når hun forteller om sitt møte med Atle Søgård på Plantasjen.

Gjertruds hovedærend i Norge viser seg imidlertid å være at hun vil ha tak i penger hun skal investere i timeshare-leiligheter hun (og Svein?) skal begynne med i Brasil. Hun gjør et mislykket, klønete forsøk på å få tilgang til Ninnis bankkonto, der det uansett ikke står stort. Deretter vil hun gjerne ha tak i sitt barnebarn Goggen, og klarer å få tilgang til toppetasjen under Junis tradisjonelle familiemiddag på onsdagene. Det blir noen bruduljer før hun er ute igjen, men før hun skilles fra Goggen, klarer hun å få i stand en avtale om at de skal snakkes igjen neste dag.

Da de møtes, prøver hun å overtale ham til å investere i timeshare-prosjektet, men han sier nei. Hun merker seg imidlertid at Goggen later til å være tiltrukket av Amanda Martins, og sier seg villig til å formidle kontakt, uten å kjenne til at Goggen nylig fikk høre at Amanda skal være hans halvsøster. Goggen opplever bestemorens villighet til å være "matchmaker" svært forstyrrende, og for å bli kvitt henne snarest mulig, gir han henne klokken sin: Den er verdt mer enn de 200 000 hun gjerne ville han skulle skyte inn i prosjektet. Gjertrud forsvinner dermed tilbake til Brasil, uten å noen gang forstå hvordan det egentlig har seg med Goggen og Amanda.

Det er ikke blitt sagt hvorvidt hun (og eventuelt Svein) var i Norge igjen i forbindelse med Goggens begravelse etter hans selvmord julaften 2015.

Gjertrud Krogstad presenterer Vilja Mykland for faren sin Storm Anker-Hansen

Gjertrud presenterer Vilja for faren sin, Storm Anker-Hansen. Foto: TV2

Ved slutten av sesong 33 er Gjertrud igjen i Norge. Hun har med seg sitt oldebarn, Vilja Mykland, datteren Storm har med Vilde Mykland, men som han aldri har fått vite om før nå. Vilde er havnet i fengsel for narkotikasmugling, og det virker ikke som om Gjertrud ønsker å ha ansvaret for Vilja. Storm får endelig vite om sin ukjente datter, og Gjertrud overlater henne til ham.

Noen måneder senere er Gjertrud tilbake. Hun er gir mange råd til datteren som nå er blitt Hotel Cæsars nye eier. Da Ninni blir arrestert, mistenkt for drapet på Rasmus Mohn, starter Gjertrud sin egen lille etterforskning for å få henne fri.

I seriens aller siste episode, lagt til fremtiden, ble det vist et medieoppslag datert 14. november 2028, der overskriften lyder: "Svein og Gjertrud arrestert på Hotel Cæsar." Gjertrud vil dermed leve til å bli minst 92 år gammel, og sønnen hennes kommer med tiden tilbake til Norge og Oslo, men det følger fortsatt uro med dem.

Gjertrud og Ninni, sesong 34

Gjertrud og Ninni i sesong 34.

GalleriRediger

Referanser og fotnoter Rediger

  1. Basert på Sveins utsagn om at hun var 73 år og 45 dager gammel i episode 2000, spilt inn på senhøsten 2009. Denne episoden ble vist på TV 23. februar 2010.
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.