FANDOM


Dagny Dallimore
Dagny2
Personalia

Navn Dagny Dallimore
Kjønn Kvinne
Født 21. juni 1944
Død 19. mai 2010[1] (65 år)
Karriere
Tidligere yrker Hushjelp (?-1960)
Barnepike (1960-1963)
Barnehageassistent
Stuepike (2010)
Husøkonom (2009-2010, 2010)
Familie
Far Edvard Salvesen ()
Halvsøsken Ragnhild Røed ()
Barn Juni
Rose
Barnebarn Albert Lunde
Victoria Lunde
Oldebarn Måne Lillevik
Sol Lillevik
Forhold
Tidligere partnere Jacob Dallimore (?-2009 )
Enkelttilfelleforhold Georg Anker-Hansen (1959)
Serieinformasjon
Sesonger 26-27
År 2009-2010
Skuespiller Frøydis ArmandFør serien Rediger

Dagny Salvesen ble født 21. juni 1944 som datter av Edvard Salvesen og hans kone.

Foreldrene var gode venner av Familien Anker-Hansen, noe som antageligvis er årsaken til at hun fikk jobb som hushjelp for dem sent på 1950-tallet. Familiens arving, Georg Anker-Hansen, ønsket en etterfølger, men det ble feilaktig konstatert at hans kone Ingeborg ikke kunne få barn. Dagny liknet mye på Ingeborg, og familien ba henne om å i hemmelighet bære frem Georgs barn på vegne av Ingeborg. Hun gikk med på tilbudet, og fødte Georg en pike, Juni Anker-Hansen, i 1960. Kun Georg og Ingeborg, Georgs mor Astrid og doktor Zetlitz kjente til sannheten om hvem som var Junis mor.

Dagny fortsatte som Junis barnepike i tre år. Ingeborg begynte imidlertid å merke at Juni ble mer og mer glad i Dagny. Astrid, for å hindre splittelse i familien, sørget for at Dagny fikk en sjekk og en flybillett, og snart satt hun på første fly til Australia. I Australia treffer hun Jacob Dallimore, og de bosetter og gifter seg i byen Townsville. Dagny får en datter, Rose, antageligvis med Jacob. Frem til 2009 jobber hun i en meninghetsbarnehage, før mannen dør, og hun flytter tilbake til Norge.

I serien Rediger

Dagny treffer Juni igjen i 2009 på Hotel Cæsar, hvor Juni jobber. Juni tilbyr henne og bo på hotellet, og senere på Ankerseteren. Dette takker hun ja til. Juni tilbyr henne også stillingen som husøkonom på hotellet, noe Dagny også takker ja til med stor iver. En som ikke deler denne gleden, er Astrid. Både Georg og Ingeborg er døde, men Astrid lever, og er ikke begeistret for at Juni sin ukjente mor er tilbake. Dagny bestemmer seg for å bli værende, men Astrid forsøker flere ganger å få henne bort. Dagny beslutter å fortelle Juni sannheten, men Astrid kommer henne i forkjøpet. Når Dagny skal fortelle Juni om hennes opphav, blir hun istedenfor kastet på dør. Det viser seg at Astrid har kommet med en noe modifisert historie, og Juni vil ikke høre mer på hva Dagny har å si. Dagny ser seg nødt til å skaffe bevis, og finner Junis gamle fødselsattest gjemt bak en vegg på Ankerseteren. Astrid kan ikke fornekte sannheten lenger, og Juni får vite hvem hennes egentlige mor er.

Nå som Juni kjenner til sannheten, forteller Dagny også om henne søster Rose. Rose har hatt problemer med å tilpasse seg her i livet, og Dagny hadde håpet på at Juni kunne hjelpe henne. Dette fører til at Juni bestemmer seg for å reise til Australia for å finne Rose. Dagny selv blir værende på Ankerseteren, sammen med Juni sin datter Victoria.

Dagny finner brevet fra Astrid

Dagny finner brevet fra Astrid som lå gjemt i vasen. Foto: TV 2

Brevet til Dagny fra Astrid

Brevet Dagny finner i vasen fra Astrid. Foto: TV 2

Dagny leser brevet fra Astrid

Dagny leser brevet fra Astrid. 'Foto: TV 2

Da Astrid Anker-Hansen dør i 2010, arver Dagny en vase, uten at tanken bak dette kommer klart frem. Vasen blir plassert på Ankerseteren, men Victoria liker den ikke særlig, og Dagny bestemmer seg for å gi den bort i bryllupspresang. Vasen blir imidlertid knust, og inne i den ligger et brev fra Astrid. Brevet forteller at Astrid en gang på 40-tallet hadde et forhold til Dagnys far, og at de fikk en datter sammen, Ragnhild. Det viser seg at Astrid har opprettet et fond som skal hjelpe Dagny å oppspore halvsøsteren, som rømte fra en klosterskole i Paris da hun var 17. I all hemmelighet begynner hun å lete etter halvsøsteren, og holder jakten skjult for Anker-Hansen-familien. Hun vet at Ragnhild vil ha krav på store deler av familiekonsernet deres, og de vil antageligvis ikke ønske å støtte letingen. Det første sporet finner Dagny i Paris, hvor Ragnhild gikk på klosterskole. Hun treffer en av søsterens gamle venninner, som ikke vet hvor Ragnhild befinner seg nå, men har et gammelt postkort fra henne poststemplet Moss. Kortet nevner at Ragnhild begynner å bli frisk, og Dagny finner Ragnhilds personnummer i noen gamle sykehusjournaler på et sykehus i Moss. Dagny vet ikke hva hun skal gjøre med personnummeret, og når Victoria oppdager brevet fra Astrid og innlemmer Juni sin halvbror Jens August i hemmeligheten, ber hun Jens August om hjelp. Jens August lover å bruke kontaktene sine til å oppspore Ragnhild.

Dagny

Dagnys dødsannonse

Men Jens August ønsker tvertimot at Ragnhild ikke blir oppsporet, og lyver til Dagny. Han hevder Ragnhild er død. Jens August forteller om løgnen til Victoria, som ikke takler å se Dagny i sorg, og ender opp med å avsløre at Ragnhild faktisk lever, og at hun bor i Sandefjord under etternavnet Røed. Jens August handler raskt, og tilbyr Ragnhild flere millioner for å holde seg unna familien. Ragnhild river derimot sjekken i to, og takker istedenfor ja til en familiemiddag på Ankerseteren arrangert av Juni, som nå er tilbake fra Australia (imidlertid uten å ha funnet Rose). Under familiemiddagen begynner Ankerseteren å brenne. Både Dagny og Ragnhild omkommer, kort tid etter at søstrene hadde møtt hverandre for første gang. Siste gang vi ser Dagny er i den siste episoden som ble vist på TV før jul 2010. Episode 150 i sesong 27.

Referanser og fotnoter Rediger

  1. Basert på Dagnys dødsannonse. Dette referer til datoen omkring da innspillingen fant sted. Hun døde i episoden som ble sendt 14. desember 2010, mens TV-seerne fikk vite om Dagnys dødsfall 24. januar 2011.
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.