FANDOM


Birte «Bitten» Lillevik[1]
Bitten
Personalia

Navn Birte «Bitten» Lillevik[1]
Kjønn Kvinne
Født 1977[2] (39 år ved siste opptreden i serien)
Familie
Barn Sol
Måne
Barnebarn April
Forhold
Nåværende partner Siw Johansen
Tidligere partnere Ragnar Lunde (2000)
Albert Lunde (2002, 2005-2013[3])
Arnfinn Lycke (2014-2015)
Enkelttilfelleforhold Albert Lunde (2000)
Jonathan [4]
Serieinformasjon
Sesonger 4-5, 9-11, 29, 30, 30-31, 33
År 2000, 2002, 2012, 2013, 2013-2015, 2016
Skuespiller Anne Kokkinn


Før serien Rediger

Bitten Lillevik ble født i 1977 og vokste opp i Hønefoss, hvor foreldrene hennes bor og eier en stor eplehage. Bitten har stor interesse for det alternative og overnaturlige, noe hun muligens har arvet fra foreldrene, og er tilhenger av både tarotkort og magi. Hun er også aktiv som nudist.

I serien Rediger

Alfred med Bitten

Albert blir tiltrukket av Bitten, selv om hun er sammen med hans far. Foto: TV 2

Bitten treffer i år 2000 den langt eldre Ragnar Lunde under et porselensmalekurs. De innleder etter kort tid et forhold, som snart får problemer blant annet fordi Ragnar har barn å ta hensyn til. Forholdet tar slutt når Ragnar nekter å tro at hun er gravid, og hun drar dermed fra ham. Før hun drar, forfører hun imidlertid Ragnars sønn, Albert. Siste gang vi ser henne i denne omgang er i sesong 5, episode 34.
Bitten og foreldrene hennes

Bitten og foreldrene hennes i familiens eplehage i Hønefoss. Foto: TV2

Et år senere vender hun tilbake med et par tvillinger, Sol og Måne, som hun påstår er Ragnars. Det viser seg etterhvert at de er Albert sine barn. Albert og Bitten blir kjærester, men Bitten er utro med Ragnar. Bitten drar tilbake til Hønefoss. Siste gang vi ser henne i denne omgang er i sesong 11 episode 47. Tre år etter flytter Albert dit også. Senere flytter de til Goa i India for å leve en alternativ hippie-livstil. De giftet seg i Goa 3. juli 2005. [5]

Noen år senere oppstår det krangel mellom Bitten og Albert, og barna velger å reise til farmoren for å bo der en periode. Ting løser seg mellom foreldrene, som velger å reise på en jordomseiling de avslutter i Oslo. Tilbake i Oslo setter ikke Bitten særlig pris på hvordan Juni oppdrar Måne, og vil ha med seg både Albert og Måne tilbake til Goa. Ingen av de har imidlertid særlig lyst til å dra tilbake, og det ender med at Albert og Bitten skiller seg og Bitten drar alene tilbake til Goa.

Noen måneder senere har Bitten behov for å flytte tilbake til Norge igjen. Måne blir med og hun kjøper en leilighet i Oslo. Bitten vil at Albert skal flytte inn der, noe han gjør. Senere forteller Albert henne om forholdet til Mie og at han skal flytte sammen med henne. Bitten gjør det rimelig klart at hvis han skiller seg fra hun arver hun halve formuen til Albert ifølge ekteskapskontrakten. Albert velger derfor og overdra alle sine verdier til Måne og Sol, etterpå bestemmer Bitten seg for å avstå for alt hun har krav på.

På et senere tidspunkt forsvinner Albert, og det fryktes at han har begått selvmord. Bitten gjør da krav på hans plass i styret på Hotel Cæsar, og hennes "fargerike" nærvær går Juni på nervene. Heldigvis viser det seg at Albert lever og har dratt til India. Over telefonen presser Juni ham hardt for at han skal sende over en fullmakt så hun kan stemme på hans vegne. Albert blir imidlertid så lei av gnålet at han sender fullmakt til Bitten isteden.

Klar over at Bittens stemme ofte vil være tungen på vektskålen oppsøker Jens August henne, og med en blanding av press og lokking prøver han å få henne på sin side. Ved stemmegivingen oppdager han imidlertid at Bitten slett ikke føler seg nødt til å danse etter Jens Augusts pipe. Etterpå sier han til henne at hun spiller et farlig spill; det ble imidlertid aldri vist at han skadet eller "straffet" Bitten på noen måte.

Bitten legger senere sin elsk på Arnfinn Lycke, som hun først treffer under styremøtene. Hun får ham med på heftig sex og tar bilder. Etter hvert begynner hun å slå frampå om at de bør gifte seg med hverandre, og før Arnfinn vet ordet av det, holder hans "forlovede" på med svært så konkrete bryllupsforberedelser. Da Arnfinn forsøker å sette foten ned, prøver Bitten i det lengste å ignorere hans protester fullstendig, og kaller ham umulig. Hun driver antydningsvis utpressing med sex-bildene hun tok tidligere, og lar Arnfinn forstå at hun har kopier liggende overalt. Til slutt ser ikke Arnfinn seg annen råd enn å få en rettsordre om at den innpåslitne Bitten ikke har lov til å nærme seg ham. Hun prøver seg likevel, og blir arrestert og tatt inn til avhør hos politiet. Hun prøver å spore av avhøret med forskjellig New Age-svada, noe som irriterer forhørerne. Til sist, i direkte samtale med Arnfinn selv, innser han plutselig at hun virkelig elsker ham, selv om hun har vist sin kjærlighet på en nokså innpåsliten måte. De to forsones.

Da det siden viser seg at Arnfinn har en sykdom som vil ta livet av ham, kan ikke Bitten forstå at han er så rolig og forsonet med sin kommende død. Hun presser ham for at han skal få mest mulig ut av den tiden han har igjen, men de har ikke samme ideer om hva som er det beste å gjøre. Arnfinn vil helst arbeide og få sine ting i orden før det er slutt, mens Bitten prøver å få ham med på meditasjon og New Age-aktiviteter. Hun vil han skal etterlate seg et slags monument, og presenterer planer for en skulpturpark som skal være til Arnfinns minne.

Da "Edvin" (Erik Askeland) med sine snedige manipulasjoner får mer og mer makt på Hotel Cæsar, er Bitten med sin intuisjon en av de første til å merke hva som foregår. Hun oppfatter at Edvin har spilt Eva ut over sidelinjen, og sier det også til henne. Ifølge Bitten "oser Edvin av dårlig karma".

Det underlige forholdet til Arnfinn halter videre. Etter hvert har Bitten planene klare for "Arnfinn Lyckes skulpturpark" basert på New Age-ideer, men Arnfinn liker dem ikke. Bitten kommer med en ny idé basert på det hun mener er et "maskulint" konsept: en park med statuer av velutstyrte, nakne menn. Arnfinn har fått nok og skrinlegger hele prosjektet.

Arnfinn er likevel nå villig til å gifte seg med Bitten, selv om de ikke vil få lang tid sammen. Han sier imidlertid til henne at han vil ha særeie; hun kommer ikke til å få pengene hans etter at han er død. Bitten går med på dette, men det skinner gjennom at hun nok hadde sett for seg noe annet. Hun henter inn juridisk rådgivning på Timeout (skjønt hun foregir at hun er der på vegne av en "venninne"). Monica forteller henne at selv med særeie vil den ene parten ha rett til verdier ektefellene har skapt sammen, f.eks. ved oppussing av eiendommer. Bitten begynner straks å ta rede på Arnfinns eiendommer i Oslo, og finner etter kort tid en gammel villa som hun foreslår for Arnfinn at de sammen kan gjøre om til et bokollektiv for kvinner. Arnfinn er ikke særlig positiv til forslaget, og heller ikke til Bittens senere forslag om å opprette et intuisjonssenter.

Bitten frustreres av Arnfinns skepsis til idéene hennes, og i et øyeblikk da han er ute av kontoret sitt, tar hun seg inn i nettbanken hans og overfører en større pengesum til seg selv som hun kan bruke til å realisere planene sine. Arnfinn finner allerede neste dag ut om overføringen, men etter litt betenkning kommer han til at Bitten like gjerne kan få pengene hans likevel. Han sier til Bitten at han likevel ikke vil kreve særeie når de gifter seg, og hun er helt i ekstase og snakker med en uidentifisert person på telefonen om hvordan alt nå går deres vei.

Bitten healer Arnfinn

Bitten og healinggruppen hennes forsøker å fjernheale Arnfinn. Foto: TV 2

Arnfinn blir etter hvert dårligere, og Bitten foreslår dermed for healinggruppen hennes at de kan forsøke å fjernheale ham. Det virker imidlertid som om Arnfinn tvert imot blir dårligere mens gruppen holder på. Arnfinn vil ringe henne mens seansen pågår, men mister mobilen i gulvet og klarer ikke på grunn av sin svake tilstand å plukke den opp. En stuepike finner senere en meget svak Arnfinn på et hotellrom og forsøker å ringe henne, uten å lykkes. Når fjernhealingen er over, oppdager Bitten det ubesvarte anropet og drar til hotellet hvor hun lover Arnfinn at de ikke skal være adskilt et eneste øyeblikk i tiden fremover.
Solveig Bakken overtaler Bitten

Bitten vil ikke utnytte Arnfinns tilstand, men Solveig forsøker å overtale henne. Foto: TV 2

Arnfinn forblir siden sengeliggende, og ettersom tilstanden hans ikke ser ut til å bli bedre, foreslår healinggruppens rådgiver Solveig Bakken at Bitten skal få Arnfinn til å overføre penger til healingruppens fond snarest slik at de kan begynne å arbeide med intuisjonssenteret. Ettersom han sagt at Bitten skal få arve alt han eier når han går bort, mener Solveig at det ikke spiller noen rolle om dette skjer før bryllupet eller hans død. Bitten føler seg svært ukomfortabel med å skulle prøve å få Arnfinn til å undertegne papirer nå som tilstanden hans er så dårlig, men Solveig klarer å overbevise henne om at det vil være til det beste for hundrevis av kvinner som vil ha glede av intuisjonssenteret.

Bitten vil ikke gifte seg med Arnfinn

Bitten forteller Arnfinn at hun ikke elsker ham, og avlyser bryllupet. Foto: TV 2

Bitten drar senere på tur med Solveig for å gå på spa og kjøpe brudekjole, og mens de sitter på en kafé uttrykker hun nok en gang at hun har problemer med å skulle gifte seg med Arnfinn. Solveig mener at hun må gjennomføre vielsen ikke bare for intuisjonssenteret sin del, men også for seg selv og Arnfinn, og mener at det ikke ville være godt for Arnfinns helse om Bitten trekker seg fra bryllupet. Når den store dagen kommer, møter ikke Bitten opp til vielsesseremonien på Restaurant Cleo. Hun ringer Arnfinn som kommer til taxien hun sitter i, og hun forteller ham at hun ikke kan gifte seg med ham fordi hun ikke elsker ham. Hun sier videre at alt som har vært mellom dem, har vært basert på en løgn, og forlater taxien.

Arnfinn finner siden igjen Bitten i et kloster i Oslo, der hun ber til Gud om å bli et bedre menneske. Hun ringer også til politiet og vil melde seg og kvinnegruppen for det de har gjort mot Arnfinn, men de henlegger saken. Den "straffen" Arnfinn selv pålegger Bitten, er at hun skal arbeide for ham en stund. Han tror nemlig at hun kan ha evne for business og vil prøve å hjelpe henne, selv etter alt som er skjedd. Han sier han ser i henne en kvinne som av uforklarlige grunner har mistet selvfølelsen, og deretter har kastet vekk det meste av livet på "kosmisk dilldall, tøv og løgner".

Bitten i dressjakke

Arnfinn dresser Bitten opp i en uvant drakt. Foto: TV 2

Bitten får først i oppdrag å gjøre et av Arnfinns mindre foretak profittabelt, men dette ser ut til å renne ut i sanden. Han lar henne siden lese seg opp om skikk og bruk, og hun er lærenem, men har en ironisk tilnærming til det hele. Arnfinn gir henne også en mer forretningsvennlig drakt enn hennes tradisjonelle "alternative" påkledning, og hun finner seg i det, selv om hun bemerker at hun ikke er noen Kaci Kullmann Five.

Arnfinn tar henne med på en "forretningslunsj med fiffen" på Cleo, så hun han få praktisert sine nye kunnskaper om skikk og bruk. Det går stort sett bra, selv om Arnfinn noen ganger må stanse henne når hun vil begynne å snakke om sin tid i nudistkoloni, og lignende.

Til sist gir Arnfinn henne i oppdrag å legge fram et prosjekt for en mulig investor, selv om hun er totalt uforberedt og bare må improvisere ut fra powerpoint-presentasjonen. Også dette kommer Bitten godt ifra, og da hun igjen er alene med Arnfinn, kysser de hverandre for første gang siden det avlyste bryllupet.

Bitten omfavner Juni

Bitten (t.v.) blir overlykkelig når Juni for første gang tar imot råd fra henne. (Foto: TV2)

Kort etter forteller endelig Juni og Eva resten av styret om sine oppdagelser vedrørende "Edvin Holte": Han er egentlig slett ikke deres bror, men en bedrager ved navn Erik Askeland, som har blitt administrerende direktør ved hjelp av hensynsløse manipulasjoner. Juni vil gå ut i pressen og avsløre ham. Bitten ber om unnskyldning for at hun ofte har behandlet Juni nedlatende, og forsøker å gi henne et råd: I møte med pressen må hun ikke fremstå som en arrogant riking, men tillate seg å virke sårbar og jordnær. Først er ikke Bitten sikker på hvordan Juni tok dette, men etter litt betenkning kommer Juni tilbake og sier hun skal ta rådet til seg. Bitten blir så glad at hun omfavner henne.


Arnfinn trøster Bitten

Arnfinn (t.v.) trøster Bitten da hun likevel ikke blir nominert til Årets forretningskvinne. Foto: TV 2

Arnfinn har gående et prosjekt for å få Bitten nominert til "Årets forretningskvinne". Hun holder en ivrig og kreativ presentasjon av seg selv for kommitteen, men når til slutt ikke opp likevel. Det blir en pinlig affære for Bitten da de nominerte annonseres, siden hun ikke bare blir forbigått, men også snubler foran alle. Etterpå får hun likevel trøst av Arnfinn, som sier hun er bedre enn noen av de andre, og også innrømmer at han ikke hadde noen rett til å prøve å forandre henne i sitt eget bilde.


Bitten i båt

Bitten sitter fortvilet igjen i båten etter at Arnfinn falt over bord. Foto: TV 2

Noe senere får Arnfinn en uventet beskjed fra legen i forbindelse med sykdommen, og han "kidnapper" på humoristisk vis Bitten til å være med ham på en tur i sin seilbåt. Her avslører han for henne at han faktisk er blitt frisk; svulsten har gått i oppløsning. Deretter frir han til henne, og hun svarer overlykkelig ja. Imiidlertid får Arnfinn like etterpå bommen i hodet, faller over bord og forsvinner. En skrikende og fortvilet Bitten sitter igjen i båten.


Bitten i sorg

Bitten (her trøstet av Juni) kan umulig godta at Arnfinn skulle være død. Foto: TV 2

Hun nekter å godta at Arnfinn er borte, og protesterer høylydt når politiet etter hvert avslutter søket. Hun snakker med en klarsynt for om mulig å finne ut av hvor han er. Selv om dette ikke gir noe klart resultat, forlater hun hotellet med en sterk overbevisning om at Arnfinn er i live et sted der ute. Dette skjer i sesong 31, episode 125.

Hun dukker kort opp igjen mot slutten av sesong 31, da hun får skrevet Arnfinns aksjer over på seg selv. Nå ser det ut som hun har forsonet seg med at han trolig er fysisk død, men hun har fortsatt håp om å komme i kontakt med sjelen hans.

Den unge Amanda Martins, Jens Augusts hittil ukjente datter som nylig har dukket opp på hotellet, blir klar over at Bitten sitter på en betydelig aksjeandel. Hun ser straks sitt snitt til å skaffe seg makt, og sier til Bitten at de to ville kunne bli et "dreamteam". Bitten er først lite interessert i å gå inn i noen allianse med Amanda, men fra sin halvsøster Jenny får Amanda vite om Bittens "alternative" interesser, og hvordan hun håper å kunne kontakte Arnfinns sjel.

Amanda manipulerer Bitten ved å gi inntrykk av at det er hennes "intuisjon" som forteller henne om Bittens spesielle interesser. Amanda beretter om sin synske bestemor i Ghana, som ennå skal være i kontakt med mannen som kom bort på sjøen for mange år siden: Bestemoren vil sikkert kunne hjelpe Bitten å komme i kontakt med Arnfinn. Dermed legger Bitten i vei mot Afrika, etter å ha solgt en stor aksjeandel til Amanda som slik skaffer seg innflytelse i konsernet.

Hun vender tilbake til Hotel Cæsar mot slutten av sesong 33, da det skal stemmes i generalforsamlingen om hvorvidt konsernet skal opprette et plusshotell i Tromsø eller New York. Nå er hun i et lesbisk forhold med den militante miljøvernaktivisten Siw Johansen. Bitten tror at hun og Siw har møttes og elsket hverandre i mange liv ned gjennom historien, i alle fall siden de var i faraos harem i Egypt for tusenvis av år siden.

Amanda og Eva er begge ute etter Bittens stemme under generalforsamlingen. De gjør sitt ytterste for å gjøre henne og Siw til lags, som å stille en varebil til deres disposisjon når de gir uttrykk for at de trenger det. Uforvarende kommer de til å hjelpe det lesbiske paret med å forberede en ulovlig aksjon de har tenkt å gjennomføre under en kommende miljøkonferanse. Amanda og Eva innser i siste liten hva som er på gang, og Bitten blir pågrepet backstage, men Siw klarer å gjennomføre sin del av aksjonen: Hun inntar scenen og tømmer en bøtte stinkende olje over hodet på Elise Bøe, representanten for Liberal fremtid.

Både Bitten og Siw blir arrestert og satt i varetekt, men Bitten slipper ut først. Hun deltar på generalforsamlingen, og hun vil at det nye plusshotellet skal opprettes i Tromsø (slik Eva vil) heller enn i New York (slik Amanda vil). Amanda vinner imidlertid likevel, fordi Harshad uventet skifter side.

Galleri


Referanser og fotnoter Rediger

  1. Med unntak av rulleteksten i hennes første år i serien og én episode i sesong 31 hvor Arnfinn Lycke presenter henne som "Birte, eller Bitten, Lillevik" for noen forretningsforbindelser, blir navnet Birte så og si aldri brukt. Selv i offisielle papirer og sammenhenger blir hun alltid referert til som Bitten Lillevik. Dette kan være for ikke å forvirre nye seere.
  2. Basert på at hun er 23 år gammel da hun møter Ragnar. I skilsmissepapirene vist i episode 16, sesong 30, står det derimot at hun er født så tidlig som 2. august 1962.
  3. Forholdet tok slutt høsten 2012, men Albert og Bitten ble ikke offisielt skilt før i mai 2013.
  4. Bitten nevner i episode 58, sesong 29 (sendt 2. oktober 2012) at hun hadde sex med naboen Jonathan i Goa.
  5. Dette står i skilsmissepapirene vist i episode 16, sesong 30.
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.